Bahan
3 ketul ayam (dibersihkan)
3 batang serai (dihiris nipis)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan sos cili
1 biji buah keras (dicincang)
1 sudu teh garam
Semangkuk kecil air
2 sudu makan minyak untuk menumis
Cara
1. Potong kecil ayam. Ketepikan.
2. Tumbuk lumat serai, bawang merah, bawang putih dan halia.
3. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan yang ditumbuk tadi sehingga wangi.
4. Masukkan cili kisar dan air. Tunggu sehingga pecah minyak.
5. Masukkan buah keras, sos cili dan garam. Gaul sebati.
6. Masukkan ayam dan masak selama 5 hingga 10 minit.
7. Boleh dihidangkan bersama nasi panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan