Bahan
1 ekor ayam (dibersihkan)
5 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 inci halia*
2 inci kunyit hidup*
1 inci lengkuas*
3 batang serai*
15 tangkai cili kering*
7 biji cili api*
1 helai daun kunyit
2 tangkai daun limau
1 sk gula
1 sk halba
1/2 cawan air asam jawa
1 kotak kecil santan
3 kotak air (gunakan kotak santan)
Sedikit garam
Cara
1. Ayam dipotong 4 dan dilumur garam.
2. Tumbuk lumat bahan bertanda *.
3. Masukkan semua bahan dalam kuali. Masak sehingga ayam separuh masak.
4. Keluarkan ayam dan panggang menggunakan pemanggang ajaib.
5. Baki kuah dimasak sehingga pekat menggunakan api perlahan dan dikacau selalu.
Masukkan daun kunyit dan limau yang diracik halus.
6. Siramkan kuah di atasnya. Sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan