Bahan
1 peket mee 500gm
1 ketul ayam (bahagian isi)*
1 peket bebola ikan*
2 kek ikan*
4 sudu makan cili kisar
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan gula
1 cawan air
2 biji telur
1 biji cili merah & daun bawang (dihiris - hiasan)
Kicap secukupnya
1 sudu teh garam
Minyak
Cara
1. Basuh mee dan toskan airnya.
2. Potong kecil dan hiris bahan bertanda *. Basuh dan ketepikan.
3. Panaskan kira2 1/2 cawan minyak dalam kuali. Gorengkan setiap jenis lauk (bahan bertanda*) sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
4. Dengan minyak yang sama tumis cili kisar. Masukkan air.
5. Apabila kuah memekat masukkan gula, garam, sos cili dan sos tiram. Boleh tambah sedikit air lagi jika kuah terlampau pekat.
6. Perlahankan api dan masukan mee. Gaul sebati sambil tambahkan kicap.
7. Ketepikan mee dan masukkan telur ditengah2 kuali. Biarkan sekejap sehingga telur 1/2 masak.
8. Gaul lagi sehingga sebati dan masukkan lauk-pauk yang telah digoreng tadi. Sebatikan.
9. Tutup api dan boleh dimasukkan dalam bekas. Taburkan hirisan cili merah dan daun bawang.
10. Sedia dihidangkan.
*Bahan asal lebih banyak ada tetapi ini resepi mudah mengikut apa yang ada dirumahku saja. Lain kali kita mewah2kan lauknya ya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan