Bahan
4 ekor ikan keli (dibersihkan)
3 batang serai*
1 labu bawang besar*
3 labu bawang merah*
2 inci kunyit hidup*
3 inci halia*
9 biji cili api*
1 kotak kecil santan (dibancuh dengan 3 cawan air)
1 biji tomato (dipotong baji)
1 helai daun kunyit (diracik)
Garam sebagai perasa
Minyak untuk menumis
Cara
1. Potong dua ikan keli yang telah dibersihkan. Gaulkan dengan garam dan sedikit serbuk kunyit. Salai menggunakan pemanggang ajaib sehingga kulit kedua belah agak garing.
2. Tumbuk bahan bertanda*.
3. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bahan tumbuk sehingga pecah minyak.
4. Masukkan bancuhan santan dan kacau sekejap2 sehingga mendidih.
5. Masukkan ikan, tomato dan daun kunyit. Kacau perlahan2 dengan api kecil.
6. Matikan api dan perasakan garam. Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan