Assalamualaikum.
Huarghhhh!!! Ngantuk sangat. Tatau jam berapa terlelap sedar2 dah subuh. Lepas subuh konon nak sambung lelap... dah dua orang budak tu bangun pula.
Mintak makanan. Fatin lapar. Rafiq pula nak makan. Sama la tu. Hihi.
Masak nasi dulu apa2 hal pastu buatkan lempeng.
Masa letak periuk nasi tu ternampak pewarna hijau. Ok tekad hari ni lempeng warna hijau. Dan ada perisa pisang sikit.
Letak resipi lempeng boleh? Hihi. Biasa aku letak telur tapi sebab Fatin masih pantang so kali ni takde telur. Jom tengok bahan2 dan cara masak.
A. Lempeng
Bahan2
1. 4 cawan tepung gandum
2. 2 sudu gula
3. 1 sudu teh garam
4. 1 sudu teh serbuk pewarna hijau
5. 1 sudu teh perisa pisang
6. 2 1/2 cawan air
7. 1/4 mangkuk kecil minyak masak
Cara membuat
1. Sebatikan semua bahan kecuali minyak masak dalam besen kecil.
2. Gunakan satu sudu minyak dan ratakan dalam kuali.
3. Masukkan satu senduk bancuhan dan golek2kan kuali untuk menipiskan lempeng.
4. Gunakan api kecil dan apabila masak sebelah boleh dibalikkan.
5. Purata masa untuk masak adalah 4 minit.
6. Sejukkan kepingan lempeng di atas papan pemotong sebelum digulung dan dipotong bulat.
7. Ulangi langkah 2 & 6 untuk kepingan lempeng yang seterusnya.
B. Sambal Ikan Bilis
Bahan2
1. 15 tangkai cili kering digunting dan direbus terlebih dahulu.
2. Semangkuk kecil ikan bilis direndam.
(1/4 untuk dikisar selebihnya digoreng garing)
3. 3 biji bawang merah.
4. 2 sudu makan gula.
5. 1 sudu teh garam.
6. 2 sudu minyak masak untuk menumis.
7. Semangkuk kecil air untuk mengisar.
Cara membuat
1. Kisar cili kering, bawang dan ikan bilis.
2. Tumis bahan kisar dengan dua sudu minyak masak.
3. Masukkan garam dan gula.
4. Kacau sekejap2 dan tunggu sehingga pecah minyak baru ditutup apinya.
*bagi yang mahu kurang pedas boleh ditambah semangkuk kecil air dalam bahan kisar yang ditumis, 2 sudu makan gula dan 2 sudu makan sos cili.
SELAMAT MENCUBA!!!
2 ulasan:
memang kena kaler hijau ek? kalu kale putih/plain je pun ok kan...heeee
yg penting kelembutan n pencicah nyer yg lazat...haaaaa
Biasa memang buat plain. Saya lagi suka plain. Saje je tukar kaler. Betul kak yang penting sedap...
Catat Ulasan