Bahan
1/2 ekor ayam (dibersihkan)
1 labu bawang besar
1 sudu teh garam
1 sudu teh kunyit
1 sudu makan gula
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
2 btg serai*
15 biji cili kering*(direndam sekejap dgn air panas)
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2 inci halia*
1 cawan air*
Minyak untuk menggoreng/menumis
Cara
1. Ayam dipotong kecil. Perap dengan garam dan kunyit. Biarkan sekejap.
2. Gorengkan ayam hingga garing. Ketepikan.
3. Kisar bahan bertanda *.
4. Panaskan 2 sudu makan minyak masak dan tumis bahan yang dikisar tadi.
5. Apabila kuah memekat masukkan sos, gula dan bawang.
6. Matikan api dan masukkan sedikit garam.
7. Masukkan ayam dan gaul sehingga rata.
8. Sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan