Bahan (untuk 4 orang makan)
1 cawan beras pulut
2 cawan santan
2 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh perasa pandan
1 sudu teh pewarna hijau
2 sudu teh garam
Cara
1. Beras pulut direndam selama satu jam. Toskan.
2. Lapikkan plastik dalam bekas.
3. Gaulkan 1 sudu teh garam garam ke dalam 1 cawan santan.
3. Masukkan beras pulut dan santan kedalam bekas.
4. Kukuskan selama 20 minit. Pastikan pengukus telah betul-betul panas terlebih dahulu.
# sementara itu kisar secawan santan, garam, tepung gandum, tepung jagung, pewarna dan perasa.
5. Setelah 20 minit, keluarkan belas berisi pulut dan tekan pulut supaya padat.
6. Tuangkan tapisan bancuhan tepung ke atasnya dan kukus lagi selama 20 minit.
7. Tunggu kuih benar-benar sejuk barulah dipotong.
1 ulasan:
R.A.J.I.N
Catat Ulasan