Keluarga Tersayang

Keluarga Tersayang

KESAYANGANS

IKLAN

Isnin, 22 Disember 2014

13 Disember Hari Bersejarah

Assalamualaikum.

Hai semua apa khabar. Maaf tajuknya 13 Disember. Hari ini dah berapa Disember. Sekurang-kurangnya aku masih mencatatnya di sini, khas untuk tatapan korang.

Di dalam serba kekurangan (pada hemat aku), aku masih mahu cuba menghiburkan emak. Aku tetap berfikir, sudah lama emak terperuk di dalam rumah.

"Jika aku bawa anak2ku, emak bersama pembantu yang menjaganya keluar bersiar-siar di Taman Tasik Shah Alam, tidaklah mengeluarkan belanja yang terlalu besar," fikir hati aku optimis.

Aku masih sedar bahawa jarum penanda minyak telah mencecah kepada "E", dan aku juga mengeluarkan wang selit berjumlah RM25 dari beg telekungku. "Boleh dibuat mengisi minyak. InsyaAllah cukup sampai gaji nanti!", telah hati kecilku.

Hati aku terus optimis.

Sejurus selepas keluar dari rumah, langit menangis. Aku sedikit kecewa. Tetapi meneruskan niatku. Lantas berhenti di Caltex Seksyen 3 untuk mengisi minyak.

Aku pergi membuat bayaran dan menggunakan mesin atm, aku cuba menyemak baki mana-mana akaun yang ada. Alhamdulillah, ada sejumlah baki yang mencukupi. Cukup sangat kalau nak belanja mak makan petang itu.

Dalam hati aku tidak henti-henti memuji dan mengucapkan syukur ke hadrat Ilahi. Sesungguhnya Dia Maha Pemberi Rezeki. (Ada cerita lain di sini, tapi dalam entri lain ya!)

Selesai saja mengisi minyak, aku didatangi seorang gadis. Dalam cuaca yang masih hujan lebat, gadis itu meminta tolong aku meminjamkan pembaris besi. Apabila aku bertanya masalahnya, katanya keretanya terkunci.

Habis ikhtiar mencari pembaris di situ, aku tekad hendak pergi beli sahaja di kedai berdekatan. Malu2, dan hampir menolak tawaranku, sempat mereka (sebenarnya mereka berdua) menitipkan ucapan terima kasih dan meminta maaf kerana mengganggu program aku petang itu. Aku berpesan supaya mereka terus menunggu dan berhati-hati.

Segera aku ke kedai runcit berdekatan. Malangnya tiada pembaris besi untuk dibeli. Aku bertawakal ingin meminjam pembaris besi peruncit tersebut. Aku pun menceritakan serba sedikit hal dua gadis tersebut.

Tetapi aku tersilap kerana tidak memandang sekeliling. Rupanya ada pelanggan lain, lelaki bersuara, "Takpe kak, biar saya pergi ke situ!". Hatiku dibalut rasa risau. Pembaris besi belum kudapatkan, sekarang lelaki ini mahu ke sana pula.

Aku bergegas ke kedai 24 jam berdekatan, meninggalkan wang RM20 sebagai jaminan dan meminjam pembaris besi milik kedai. Bergegas pula ke stesen minyak tersebut.

Rupanya lelaki tadi telah sampai. Dalam hati aku berdoa supaya dia bukanlah orang berniat jahat. Aku tidak optimis lagi seperti awal tadi, kerana dua gadis tersebut kelihatan naif, tiada kawan atau saudara berdekatan dan kelihatan putus harapan. Aku sempat berpesan supaya hati-hati dengan orang yang tidak dikenali.

Walau pelbagai usaha dilakukan, kereta gadis tersebut masih terkunci dengan enjin masih hidup. Buntu, aku lantas memohon bantuan idea atau cara di SAR dan SARbanz. Alhamdulillah. Respon cepat diterima, Uncle Tee Kunci Seksyen 2 datang membantu.

Dan kedua gadis tersebut memberitahuku supaya meninggalkan mereka di situ dan berjanji menghubungiku kemudian. Mereka simpati kerana rancanganku membawa emak dan anak-anak tergendala. Berulangkali mereka meminta maaf kerana telah membuat keluargaku menunggu lebih sejam!

Kami meneruskan perjalanan. Hujan pun sudah reda dan telah sampai ke tempat yang dituju. Tetapi masih tergendala kerana emak sakit perut lantas mahu pulang. Emak menyuruh aku membawa anak2 meninjau tasik sebentar dan kemudian kami terus pulang.

Keesokan harinya aku mendapat mesej dari gadis pertama yang menegurku. Mengucapkan jutaan terima kasih kerana aku sudi menemani mereka di situ. Alhamdulillah mereka selamat. Alhamdulillah, Allah gerakkan hati aku untuk keluar dalam keadaan aku yang kesempitan (pada fikiran aku).

Sebenarnya. Yang sempit adalah apa yang kita fikir. Kita rasa kita susah, kita rasa kita kekurangan. Jadi itulah yang menyekat kita. Berfikiran positif dan selalu bersangka baik terhadap Allah, insyaAllah kita akan menerima pertolongan dariNya melebihi 10, 20, 30, 40, 50 atau 60 kali ganda dari apa yang kita ada pada awalnya. InsyaAllah.

Alhamdulillah. Siap pun cerita ni. Nanti ada part 2, sort of part 2 la. Walau cerita lain sebenarnya. Kalau rajin. :-P

Sambil itu pesanku jangan lupa solat, jaga diri ya semua. Sayang sangat. Thanks sbb singgah baca.

Assalamualaikum.

2 ulasan:

Makcik Anak 3 berkata...

psstt..abam sado tu ke yg membantu..huhuu..seremmm kot....

Aida Omer berkata...

Ya. Itulah Uncle Tee. Geng Wonderpet sbb dtg membantu. Hihi

Blog Pertama

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails