Bahan
5 ketul ayam (dibersihkan)
2 inci halia*
3 batang serai*
3 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 sudu makan cili kisar
2 sudu tepung kastad
3 sudu tepung jagung
3 sudu teh garam
1 sudu makan gula
1 sudu makan susu pekat
2 mangkuk kecil air
Minyak untuk menggoreng/menumis
Cara.
1. Ayam dipotong kecil dan digaul dengan 2 sudu teh garam. Ketepikan.
Tumbukkan bahan bertanda *, ketepikan. Jangan terlalu lumat, separuh lumat lebih baik.
2. Ayak tepung kastad dan tepung jagung sekaligus.
3. Panaskan minyak di dalam kuali.
4. Golekkan ayam di atas campuran tepung dan terus goreng dengan api sederhana.
5. Apabila ayam sudah masak, angkat dan toskan minyak.
6. Panaskan minyak di dalam pan.
7. Tumiskan bahan tumbuk sehingga layu.
8. Masukkan cili kisar dan air. Tunggu hingga mendidih dan masukkan gula dan garam.
9. Apabila kuah memekat, masukkan susu pekat. Gaul sekejap bolehlah ditutup api.
10. Masukkan ayam goreng yang sudah ditoskan minyaknya. Gaul sehingga sambal mengenai keseluruhan ayam.
11. Sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan