Bahan
1 mangkuk kecil ikan bilis (direndam)
1 labu bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci belacan*
1 mangkuk kecil air*
1 labu bawang besar (dipotong bulat)
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan gula
2 sudu teh garam
1 keping asam keping
3 sudu makan minyak
Cara
1. Kisar bahan bertanda *. Masukkan sedikit ikan bilis yang telah direndam tadi.
2. Panaskan minyak di dalam kuali.
3. Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan warna bertukar keperangan.
4. Masukkan cili kisar. Kacau sehingga pecah minyak.
5. Masukkan gula dan garam serta asam keping, kacau lagi sekejap sebelum memasukkan baki ikan bilis dan bawang. (Kali ini saya tak letak ikan baki bilis dalam sambal, sebab family saya prefer ikan bilis goreng)
6. Tunggu sehingga bawang layu dan ikan bilis masak, sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan