Bahan
4 ketul ayam (dibersihkan)
1 biji ubi kentang (dipotong dadu)
4 sudu makan serbuk kari daging (bancuh dengan semangkuk kecil air)
2 sudu makan cili kisar
2 biji bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dipotong dua)
2 sudu teh garam
Semangkuk kecil air
4 sudu minyak untuk menumis
Cara
1. Ayam dipotong kecil. Ketepikan.
2. Panaskan kuali. Masukkan minyak.
3. Apabila sudah panas, tumis bawang dan halia sehingga wangi.
4. Masukkan bancuhan perencah kari daging.
5. Tumis dengan api kecil sehingga pecah minyak.
6. Masukkan cili kisar. Gaul sekejap sehingga sebati.
7. Masukkan 1/2 mangkuk kecil air dan ubi kentang.
8. Tunggu hingga mendidih dan masukkan ayam dan garam.
9. Kacau sekejap dan boleh tunggu sehingga ayam masak.
10. Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan