Bahan
1 biji bawang besar (diracik)
3 biji bawang merah (diracik)
3 ulas bawang putih (diracik)
1/2 kg udang (dibuang kulit)
200 g petai (dipotong 2@3-memanjang)
5 sudu makan cili kisar
2 sudu makan gula
2 sudu teh garam
Semangkuk kecil air
2 senduk kecil minyak
Cara
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Masukkan bawang. Tumis hingga wangi dan bawang layu.
3. Masukkan cili kisar dan air. Tumis sehingga cili masak.
4. Masukkan gula. Kacau sebentar.
5. Masukkan petai dan udang. Kacau lagi sehingga sebati.
6. Masukkan garam. Gaul sebentar sebelum masukkan susu pekat.
7. Gaul lagi sekejap dan bolehlah ditutupkan apinya.
8. Sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan