Bahan
8 gram serbuk jelly (Konnyaku)
100 gram gula pasir
600 ml air
1 tin susu cair
1 camca besar penuh tepung kastard
1 helai daun pandan, disimpul
1 camca teh esen vanilla
3/4 cawan gula pasir*
3 camca besar air*(*untuk karamel)
Cara
1. Masak 3/4 cawan gula pasir tadi hingga cair dan perang, berhati2 masukkan air. Kacau rata dan masak sekejap hingga pekat. Kemudian tuang dalam bekas untuk membeku agar2, ratakan.
2. Satukan serbuk jelly dan 100 gram gula pasir dan tuang air, masukkan daun pandan. Masak dengan api sederhana hingga mendidih sehingga gula dan serbuk jelly larut.
3. Sementara itu, satukan susu sejat, tepung kastard dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan tapis. Masukkan ke dalam periuk berisi jelly tadi. Kacau rata dan masak sekejap. Matikan api.
4. Keluarkan daun pandan dan tuang dalam acuan yang berisi karamel hingga penuh. Biar hingga hilang wap panas dan boleh simpan dalam peti sejuk. Keluarkan dari acuan dan hidangkan sebagai pencuci mulut. Sedap dimakan sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan