Keluarga Tersayang

Keluarga Tersayang

KESAYANGANS

IKLAN

Khamis, 18 Julai 2013

Ketam Nestum

Sumber : Mat Gebu

Bahan

1 ekor ketam (saiz besar)
1 tangkai daun kari
6 biji cili padi (dihiris halus)
3 biji bawang putih (dicincang)
1/2 cawan nestum
2 sudu makan gula
2 sudu teh garam
2 sudu makan (penuh) mentega
Minyak untuk menggoreng

Cara

1. Ketam dibersihkan dan dipotong dua.
2. Gaulkan dengan sedikit garam dan digoreng sehingga kekuningan. Ketepikan.
3. Keluarkan minyak dari kuali. (Saya siap basuh dulu kualinya)
4. Masukkan mentega ke dalam kuali yang panas, apabila sudah cair, tumiskan daun kari, cili padi dan bawang putih sehingga berbau harum. Masukkan pula gula dan garam. Sebatikan.
5. Tambahkan ketam dan nestum. Gaul rata.
6. Hidangkan segera.

Tiada ulasan:

Blog Pertama

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails