Sumber : Mat Gebu
Bahan
1 ekor ketam (saiz besar)
1 tangkai daun kari
6 biji cili padi (dihiris halus)
3 biji bawang putih (dicincang)
1/2 cawan nestum
2 sudu makan gula
2 sudu teh garam
2 sudu makan (penuh) mentega
Minyak untuk menggoreng
Cara
1. Ketam dibersihkan dan dipotong dua.
2. Gaulkan dengan sedikit garam dan digoreng sehingga kekuningan. Ketepikan.
3. Keluarkan minyak dari kuali. (Saya siap basuh dulu kualinya)
4. Masukkan mentega ke dalam kuali yang panas, apabila sudah cair, tumiskan daun kari, cili padi dan bawang putih sehingga berbau harum. Masukkan pula gula dan garam. Sebatikan.
5. Tambahkan ketam dan nestum. Gaul rata.
6. Hidangkan segera.
Keluarga Tersayang
KESAYANGANS
IKLAN
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Labels
Acik Lana
Acik Lana Nikah
Aisya
Aku
Album
Anak Murid
Anak2
Aneh
Award
Baby Love
Balik Kampung
Birthdays
Biz
Bukan Atlet
Bukan Kemalangan Jalan Raya
Camping
Cinta
CurHat
Dedikasi
Eid Al-Adha
Emo
Emosi
Family
Fatin
Firuz
Gallery
Gaza
Geng
Geng Skul
Gifts
Hobi
Ilmu
Ilmu Tasawwuf
Info
Jalan Raya
Jalan2
Jenayah
Jiwang Karat
Jogjakarta
Jual Beli
KCT
Kecindan
Keluargaku
Kenduri
Kerja
Komentari
Kursus
Lepak
Mak
Makan
Masak
Masihkah Kau Ingat
Mengenal Hati
Menu dalam pantang
Merapu
Mimpi
Newborn
Novel
OUM
Padang Jawa
Pemanggang Ajaib
Pengakap
Pengumuman
Posa_Raya
Puisi
Pusat Ko
Rafiq
Ragam
Ragam Manusia
Raya Qurban
Riadah
Segmen
Semasa
Skul
Splash
Students
Tag
Teaser
TMTA
Ubat Sakit
Ucapan
Wang
Wayang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan