Sumber: Sue Joshua
Bahan puding
1. 5 keping roti (potong kecil)
2. 300ml susu segar
3. 3 biji telur (dipukul sekejap)
4. 3 sudu makan mentega yang telah dicairkan
5. 3 sudu makan gula halus
6. 2 sudu makan susu cair
7. 1/2 sudu teh esen vanila
8. 1 sudu teh parutan kulit limau
9. 2 sudu kismis
Bahan sos kastad
1. 1 tin susu cair
2. 200 ml air
3. 4 sudu makan gula
4. 3 sudu makan tepung kastad (dibancuh dengan sedikit air)
5. Secubit garam
Cara membuat
Puding
¤Satukan semua bahan dalam bekas kecuali roti.
¤sebatikan sebelum masukkan roti.
¤oleskan sedikit mentega di dalam pemanggang ajaib sebelum adunan dituang.
¤tutup pemanggang dan masak dengan api sederhana kecil selama 20 minit.
¤terbalikkan pemanggang dan masak lagi 10 minit.
¤sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.
Sos kastad
¤satukan semua bahan kecuali bancuhan tepung kastad di dalam periuk
¤kacau di atas api yang sederhana
¤setelah mendidih masukkan bancuhan tepung kastad
¤kacau lagi hingga kuah pekat bolehlah ditutup api
¤sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti
*cara memasak diolah menggunakan pemanggang ajaib sebab kita takde oven
*sos juga saya letakkan atas puding sekaligus apabila sudah sejuk untuk menjimatkan ruang peti yang kecil. hihi.
*nak dapatkan resepi original dan resipi lain yg mengancam boleh ke sini.
suejoshua.blogspot.com
Klik bahagian label dessert boleh scroll ke bawah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan