Keluarga Tersayang

Keluarga Tersayang

KESAYANGANS

IKLAN

Selasa, 8 Mei 2012

7 Peringkat Nafsu (Rodhiah Part 1)


Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh...

Segala puji bagi Allah, tuhan semesta alam dan selawat ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W.

Orang yang memiliki nafsu Rohiah ini adalah orang yang memiliki semua sifat mahmudah (sifat yang terpuji) dan kuat hubungan hatinya deangan Allah SWT. Mereka diberi pimpinan terus daripada Allah SWT dan memilik pandangan hati yang tajam yang dikenali sebagai firasat.

Sabda RAsulullah S.A.W.:
"Takutilah firasat orang mukmin kerana mereka memandang dengan nur Allah."
HR. Tabrani dan Tirmidzi

Firasat yang diberi oleh Allah itu adalah kurniaan kepada mereka untuk mengetahui segala tipuan syatan dan gerakan nafsu agar mereka ini selain dapat memimpin diri mereka juga dapat memimpin orang lain. Selain daripada itu mereka boleh menjangkau alam kerohanian yang begitu luas dan penuh dengan tipuan. Mereka juga dapat melihat alam yang lebih tinggi daripada alam nyata ini.


Firman Allah SWT:


"Sesungguhnya wali-wali Allah itu tidak pernah
merasa takut dan dukacita." Yunus : 62


Nafsu mereka sudah terkikis daripada akar umbinya sekali dan mereka disinari oleh Nur Syuhud ke alam ma'rifat. Alam di sekeliling mereka laksana cermin yang boleh nampak kebesaran dan keagungan Allah di setiapketika dan saat. Mereka tenggelam di dalam musyahadah (penyaksian) sebagaimana yang diterangkan oleh Rasulullah SAW di dalam pengertian Ihsan.


Sifat-sifat yang timbul daripada nafsu Rodhiah ialah Zuhud, ikhlas, wara', meninggalkan perkara yang umum yang tidak layak buat mereka. Memelihara hukum Allah dan lain-lain sifat kerohanian yang tinggi.

Wali-wali Allah di makam ini dapat mengecap nikmat-nikmat yang luhur atau sifat-sifat kerohanian yang tinggi setiap ketika. Zikir dan wiridnya hebat, sekadar di lidah tetapi hatinya penuh khusyuk dan tawadhuk mengingati Allah.

Firman Allah:

"Berzikirlah kepada Tuhanmu di dalam hatimu dalam
keadaan merendah diri dan takut." Al-A'raf : 205InsyaAllah. Wallahua'lam.

SUMBER;
HURAIAN IHSAN DAN ILMU TASSAWUF
USTAZ SHAMSUL MOHD NOR
AYU EDAR ENTERPRISE
2009

Tiada ulasan:

Blog Pertama

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails