Sumber: Chef Hanielieza
Bahan
1 kg beras pulut (dibersihkan)
1 sudu makan serbuk kunyit (dibancuh dgn semangkuk besar air)
2 cawan santan (dari 1 biji kelapa)
1 sudu teh gula
1 sudu teh garam
1 helai daun pandan
Serunding daging
Cara
1. Beras pulut direndam dengan air bancuhan kunyit yang telah ditapis selama 4 hingga 5 jam.
2. Kukus menggunakan periuk kukus yang berlubang sehingga naik wap.
3. Ubah pulut ke dalam mangkuk dan masukkan santan yang telah dibancuh sebati dengan garam dan gula.
4. Masukkan daun pandan yang disimpul dan boleh dikukus semula sehingga pulut masak.
Cara menghidang
1. Masukkan sedikit pulut dan tekan sehingga padat dengan sudu.
2. Masukkan pula serunding daging dan padatkan lagi.
3. Masukkan lagi pulut dan pastikan benar2 padat sebelum ditelangkupkan di atas pinggan.
4. Sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan