Bahan A
500 gm kaki ayam (dibersihkan)
Sebiji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih*
3 batang serai*
1 inci lengkuas*
9 biji cili api*
1 biji lobak (dipotong memanjang)
1 peket sudip jagung (dibelah 2)
1 sudu makan pes tomyam
4-5 helai daun limau (dikoyak sedikit)
1.5 liter air
Garam secukupnya
Bahan B
3 biji tomato (dipotong 4)
2 peket cendawan jepun
200 gm kubis bunga
1 sudu makan air perahan limau nipis
Cara
1. Tumbuk bahan bertanda * dengan hanya sekali tumbuk sahaja.
2. Masukkan semua bahan A ke dalam periuk dan renehkan.
3. Apabila sudah mendidih, masukkan bahan B pula.
4. Tunggu hingga 3-4minit bolehlah ditutupkan api.
5. Sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan