Sumber: Chef Hanielieza
Bahan
Bingka
1 cawan tepung gandung
3 sudu makan tepung jagung
1 cawan susu cair
2 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur
2 keping keju chesdale (dicincang)
Lauk
200 gm daging cincang
1 sudu makan serbuk kari
1/2 biji lobak (dipotong dadu)
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
5 batang daun sup (dipotong halus)
2 biji cili merah (dihiris)
1 sudu teh garam
Cara
1. Bancuhkan semua bahan A kecuali keju. Apabila sudah sebati baru masukkan keju ke dalam adunan.
2. Masukkan dalam pemanggang ajaib dan bakar selama 30 minit dengan api perlahan.
3. Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali lain.
4. Tumiskan bawang sehingga layu.
5. Masukkan daging. Gaul sebati sebelum masukkan serbuk kari.
6. Masukkan pula lobak. Kacau sekejap2.
7. Apabila lobak masak, masukkan daun sup dan hirisan cili merah tadi.
8. Tutup api dan sejukkan sekejap. Taburkan garam dan ratakan. (Petua untuk elakkan darah tinggi : masukkan garam ketika hidangan sejuk, buka ketika api menggelegak)
9. Setelah 30 minit bingka dimasak, taburkan lauk diatas bingka tadi.
10. Rapatkan semula pemanggang ajaib dan tunggu 5 minit lagi.
11. Tutupkan api. Keluarkan bingka dari pemanggang menggunakan spatula kayu.
12. Potong mengikut citarasa anda.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan