Keluarga Tersayang

Keluarga Tersayang

KESAYANGANS

IKLAN

Ahad, 20 Oktober 2013

Gulai daging qurban

Sumber: Chef Hanielieza

Bahan

1/2 kg daging (dipotong dadu)
2 sudu makan serbuk kari
1 cawan santan
2 cawan air
3 biji kentang (dipotong 8)
3 tangkai daun kari
3 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 sudu teh garam

Minyak untuk menumis

Cara

1. Daging dibersihkan dan ditoskan airnya.
2. Perap daging dengan serbuk kari. (Resepi asal ada tambahan guna 2 sudu makan kerisik untuk perap)
3. Hiris bahan bertanda *.
4. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris serta daun kari sehingga layu.
5. Masukkan daging dan santan serta air.
6. Kacau sekejap dan pastikan daging separuh masak bolehlah dimasukkan ubi kentang.
7. pastikan ubi kentang masak dan bolehlah ditutup api. Biarkan sejuk sebentar.
8. Masukkan garam dan kacau sebati.
9. Sedia dihidangkan bersama nasi, roti jala atau roti gardenia.

Tiada ulasan:

Blog Pertama

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails