Sumber: Chef Hanielieza
Bahan
1/2 kg daging (dipotong dadu)
2 sudu makan serbuk kari
1 cawan santan
2 cawan air
3 biji kentang (dipotong 8)
3 tangkai daun kari
3 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 sudu teh garam
Minyak untuk menumis
Cara
1. Daging dibersihkan dan ditoskan airnya.
2. Perap daging dengan serbuk kari. (Resepi asal ada tambahan guna 2 sudu makan kerisik untuk perap)
3. Hiris bahan bertanda *.
4. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris serta daun kari sehingga layu.
5. Masukkan daging dan santan serta air.
6. Kacau sekejap dan pastikan daging separuh masak bolehlah dimasukkan ubi kentang.
7. pastikan ubi kentang masak dan bolehlah ditutup api. Biarkan sejuk sebentar.
8. Masukkan garam dan kacau sebati.
9. Sedia dihidangkan bersama nasi, roti jala atau roti gardenia.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan