Sumber: Chef Hanielieza
Bahan
500 gm sotong (dibersihkan)
1 labu bawang besar (dimayang)
2 batang serai (dititik)
3 keping daun limau (dikoyak)
3 sudu makan air perahan limau nipis
2 biji tomato (dibelah 4)
2 sudu teh pes tomyam
3 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
9 biji cili padi*
2 biji cili merah*
1/2 cawan minyak
Cara
1. Kisar bahan bertanda *. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan pes tomyam fan kacau sebati.
3. Masukkan sotong, bawang besar, serai dan daun limau. Kacau sebentar sehingga sotong masak.
4. Tutupkan api dan masukkan air limau nipis, tomato serta garam. Kacau sebati.
5. Sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan