Bahan
Nasi
1 biji kelapa (dikisar dan diperah airnya)
3 pot beras (dibersihkan dan ditos)
3 cm halia (dihiris)
1 batang serai (dititik)
2 sudu teh garam
2 helai daun pandan (disimpul)
Sambal
15 tangkai cili kering (rebus dan dikisar)
1 biji bawang besar
1 cawan air
2 sudu teh gula
2 sudu teh garam
Telur
4 biji telur (dibasuh kulit)
1 biji cili merah (dihiris nipis)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1/2 sudu teh garam
Sedikit minyak
Lauk
Ikan bilis istimewa*
Ikan bilis biasa*
*basuh dan rendamkan sekejap
Cara
1. Masukkan semua bahan nasi ke dalam periuk nasi elektrik. Kacaukan sebentar sebelum petik suisnya.
2. Apabila nasi masak, petik suis untuk tutup pula. Gunakan senduk untuk gaul ceraikan nasi. Pastikan penutup periuk nasi elektrik rapat.
3. Dalam frying pan yang telah panas, masukkan cili kisar dan air.
4. Apabila telah mendidih, masukkan bawang besar, gula dan garam.
5. Masak sehingga sambal memekat. Boleh dimasukkan dalam mangkuk.
6. Panaskan minyak di dalam kuali, gorengkan ikan bilis dengan api sederhana kecil. Ini adalah petua untuk mendapatkan hasil gorengan yang tidak hangit tetapi garing.
7. Apabila gorengan sudah tidak berbunyi, angkat dan toskan di atas tisu dapur.
8. Pecahkan satu persatu telur dan satukan dalam mangkuk. Kacau sekejap dan masukkan cili merah, bawang besar serta garam. Kacau lagi sedikit.
9. Ratakan minyak ke dalam frying pan. Masukkan telur dgn api sederhana besar.
10. Apabila bau telah harum, kalihkan satu lagi permukaan. Tggu satu minit bolehlah ditutup api.
11. Letakkan telur ke atas papan pemotong dan potong seperti pizza.
Cara menghidang
-bersihkan daun pisang dan potong ikut saiz pinggan
-padatkan nasi ke dalam mangkuk, terbalikkan ke atas daun pisang yg diletakkan ke atas pinggan.
-letakkan telur dan ikan bilis serta sambal.
-sedia dihidangkan.
2 ulasan:
selera deh....
Sedap kan. Bilis istimewa tu.
Catat Ulasan