Keluarga Tersayang

Keluarga Tersayang

KESAYANGANS

IKLAN

Isnin, 19 Julai 2010

Mari Berhemah!

Hai hai hai... Salam Hari Senayan buat semua.

Hari ini bermula dengan penuh semangat, dan kena sound balik dengan rakan guru yang jauh lebih junior. Ha ha... Hilang sudah semangat nak bergadoh aku sekarang ni.

Tua dah, bawak2 pikir panjang la.....

Tapi sebelum tu jamu mata ngan muka aku la.....Ok.... Cerita detailnya....

Aku sebenarnya dah lupa g yang aku nak sound junior tu. Ewah terasa kembali ke jaman dok asrama pulak.

Sampai pagi tadi aku melawat teman2 di bilik guru. Melawat katanya. Ternampak kelibat beliau biar aku namakan sebagai SS. Bukan syok sendiri yer.... ha ha.... baik punya ayat.....

Aku berpesan pada diri aku supaya tidak kembali menjadi diri aku sebelum 5 tahun ni. Aku berdoa supaya aku jadi guru yang berhemah.

Aku: SS, ko kenapa hari Jumaat hari tu?
(dengan penuh lemah lembut serta bersopan santun)
SS : Kenapa?
Aku: Aku dengar kau marah Kak M?
SS : Ko boleh jangan masuk campur tak?
(sambil tangan macam Karam Singh Walia)
Aku: Bukan nak masuk campur, ko sebagai orang baru....
(belum abis cakap)
SS : Aku kena ANGKAT orang lama?
(nada kurang ajar)

Serius, aku dah menggigil. Bukan aku takut. Aku terkejut tak sangka dia macam tu. First time aku jumpa org macam dia sejak jadi guru ni. Terlalu kurang hajar!

Aku: Bukan kena angkat. Hormat.
Kak M tu jauh lebih berpengalam dari ko.
(Selepas tarik nafas dalam-dalam.)
SS : Tak boleh bagi kelonggaran. Aku sakit kaki tau tak.
Dah naik atas nak kena turun lagi.
(Untuk makluman dia mengandung 5 bulan).
Aku: Kalau ko sakit bagitau la, tulis nota, sign, bagi kat budak.
SS : Aku dah cakap kat budak!
Aku: Budak takkan sampaikan, ko patut tulis.
SS : Dah, dah! Ko jangan campur boleh tak?
(masih lagi adik beradik KSW)
Aku: Ko baik2 sikit, ko tu bawak budak.
Lain kali nak tegur orang cakap elok2. Jangan depan orang ramai.
Kalau perangai ko macam macam ni, ko pegi mana pun susah.
(aku terus belah)

Tak jauh dari tempat dia, aku terus cerita kat rakan lain. Semua pun bengang. Aku tak mau hal ni sampai ke pihak pentadbir. Kena pulak sama bangsa. Elok setel cara baik.

Kalau korang nak kata aku tak consider dia mengandung, meh aku bagitau, ada 3-4 orang lain yang lagi tengah sarat, tunggu masa je nak melahirkan, turun jugak... Ini ko baru 5 bulan. eh, ko nak anak ko jadi pemalas macam ko kah???

Siapa yang waktu mengandung tak sakit kaki?
Siapa yang waktu mengandung tak sakit belakang?
Siapa yang waktu mengandung tak sakit!!!!

Tapi itu TANGGUNGJAWAB!!!!! Kalau tak nak buat keje, apasal first place dulu ko sanggup jadi cikgu???

Macam2 komen kawan2 aku terima. Ada siap marah org yang interbiu dia dulu, pasal bengong. Aku bukan nak cari salah orang, nak mengingatkan jer. Aku pon bukan perfecto, banyak je kurangnya.

K lah. Dah bunyi loceng, nak g jemput budak.

Jumpa lagi nanti, wassalam.

4 ulasan:

Acik Lana berkata...

perghh kerekkkk seyhhh,mmg patut kene sound kak.

baca pon rasa geram2 je..kata kita ni kaki gadoh kan.haha

ar_die berkata...

it is true cikgu..or have something hidden behind all of this.. i already read it..juz bit wonder..betul ke u punya memori ni...ermmm...no need n no time to think..btl ke dialog u tuu..u tulis ni nak bg reminder ke, nak buruk kan org ke ape...dah tu xde moral story... gler ke ape..paparan hidup ni mcm2...cari keredhaan dan sentiasa memohon pengampunan Allah lebih bermanfaat untuk dr sndr n fmly ko

ar_die berkata...

u juz trying spread the rumours...hahah..ur behaviours wil generate lot of negative impact...may be not now...but soon..

Aidafidah berkata...

Aku patut rakam, perbualan tu. Tapi aku mengaku aku pelupa. kalau aku tambah apa2 tu aku minta maaf, tapi aku bukan nak burukkan dia.

Niat aku nak berbaik2.

Blog Pertama

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails