Keluarga Tersayang

Keluarga Tersayang

KESAYANGANS

IKLAN

Isnin, 28 Oktober 2013

Buah melaka @ Onde-onde

Bahan

2 cawan tepung pulut*
1 sudu teh pewarna hijau*
1 sudu teh perasa pandan*
1 sudu teh garam*
1/2 cawan air*
1/4 batang gula melaka (disagat)
1/4 biji kelapa parut
1 sudu teh garam
1 liter air (direbus)
Sedikit minyak

Cara

1. Satukan bahan bertanda *. Uli sehingga menjadi doh.

Petua: sehingga bekas uli menjadi bersih. Semua tepung telah melekat pada doh.

2. Sapukan sedikit minyak pada dulang untuk meletak buah melaka yang siap digentel.
3. Ambil adunan, bentukkan bulat. Tebuk ditengah.
4. Gunakan sudu kecil untuk masukkan gula melaka.
5. Rapatkan dan bentukkan bola dengan berhati2.
6. Buat sehingga siap.
7. Apabila air mendidih, masukkan bebola dengan berhati2
8. Sementara itu tuangkan kelapa diatas pinggan. Taburkan garam dan gaul dengan sudu.
9. Apabila bebola sudah timbul, maknanya kuih sudah masak. Angkat dengan penapis supaya air rebusan dapat ditos segera.
10. Golekkan bebola diatas pinggan yang mempunyai kelapa tadi memggunakan sudu.
11. Terus letakkan ke atas pinggan dan sedia dihidang.

Nota: Pewarna dan perisa boleh ditukar kepada merah dan strawberi. Beri kepelbagaian untuk menarik minat anak2 untuk makan.

2 ulasan:

Makcik Anak 3 berkata...

rajin nyer awak meng ondeh ondeh yer....

Aida Omer berkata...

Itu yang paling banyak org kat rumah ni makan. Hihi.

Blog Pertama

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails